V.V. DE MEEUWEN
Zeelandia Middelburg 1 0 - 2 (0 - 0) De Meeuwen 1
Datum: Zaterdag, 02 december 2023
Aanvang: 14:30
Waar: Sportpark Veerse Poort

Zeelandia Middelburg 1 – De Meeuwen 1 Zoutelande, 5 december 2023

Komt een man bij de politie, supporter van Zeelandia Middelburg (ZM) 1. Doet aangifte tegen De Meeuwen 1 van het onrechtmatig toe-eigenen van drie wedstrijdpunten. Gestolen van zijn clubje op zaterdag 2 december om 16.20 uur op het kunstgrasveld van Veersepoort. Volgens de man had ZM deze punten zeer verdiend en niet de Meeuwtjes. Meeuwen kon in de eerste 80 minuten nergens aanspraak op maken, en zeker niet op de overwinning. In de bananenrepubliek Amerika, onder president Donald Trump, had je zo’n rechtszaak gemakkelijk aan ‘je broek’ kunnen krijgen. Gelukkig in het beschaafde NL niet.

Zelden zie je een wedstrijd tussen twee teams die zich zo eenzijdig ontwikkeld. Eénrichtingsverkeer: Meeuwen hield tegen. ZM maakte de wedstrijd en viel aan. Niet verwonderlijk ook. Meeuwen deed het met een gemankeerde basis. Vier spelers (Robin, Delano, Jordan en Milan F) waren afwezig door: vakantie, blessures en ziekte. En dat zie je terug bij een vereniging met een smalle basis aan eerste elftalspelers. Overigens volstrekt niets ten nadele van de invallers, die naar vermogen presteerden. ‘We doen het met de mensen die er wél zijn,’ een gevleugelde uitdrukking van een voormalige voorzitter, die ons te vroeg ontvallen is.

Een gestolen overwinning?

Natuurlijk niet. Mijn analyse is anders. Ik houd het erop dat de verdediging van Meeuwen stond als een huis. Nout en Gino, die aan de zijkanten erg bekwaam zijn voor hun taak en niet snel ‘van de kook raken.’ Sven in de mandekking en Vincenzo als portier, die niemand deze middag doorlieten. Maas, die noodgedwongen in de tweede helft terugschoof centraal achterin en die beschikt over twee zeer uitschuifbare benen. Zeker ook niet te vergeten is de goede tactiek, gericht op ‘geen goal tegen krijgen.’ Een middenveld dat dicht tegen de verdediging aan geposteerd was. Het was druk daar op de helft van Meeuwen. Zelfs een spits die kwam meeverdedigen als het nodig was. En niet te vergeten, keeper Jesse, een geweldige klasbak. De man sloeg, stompte, ranselde met armen, handen, benen en lichaam alle ingeschoten ballen uit het doel. Hij is dit seizoen, na terugkomst van een vervelende blessure, de King Kong van het voetbalveld. Rustig (soms té), goede uittrap, moeilijk te passeren, snelle reflexen, en met menselijk gezien onmogelijke parades op inkomende ballen links, rechts, hoog laag. Mijn ‘man van de wedstrijd’ van deze middag.

Onneembare vesting

ZM moest opboksen tegen een onneembare vesting. En moest daar, in het verloop van de wedstrijd, bijkans moedeloos van worden. Ik verdenk ze er van uiteindelijk opzettelijk naast en over te hebben geschoten, omdat er toch geen eer aan was te behalen om de ballen op goal te schieten. Elke bal op doel was een prooi van verdediging of keeper. Of was het geluk? Geluk kun je afdwingen maar ik zie hier toch de hand van de trainer in, zodat we ook hem uitbundige lof kunnen toezwaaien over het gekozen winnende strijdplan.

Zo was Meeuwen deze middag een vechtmachine, een onoverwinnelijke equipe waarop ZM de tanden kapotbeet. Hoezo dan een gestolen wedstrijd? Het gaat in dit simpele spelletje om je kwaliteiten zo goed mogelijk te benutten. Niets tegen krijgen en gokken op die enkele mogelijkheid voor Menno en Pim. Die twee weten dat er altijd die mogelijkheid komt, hoe klein ook. En dan zijn het kouwe kikkers die de trekker overhalen. Ook ZM liep in de vooraf opgezette val.

Zo zag het er lang niet naar uit! Het was met de bilspleten op elkaar zien te overleven in de orkaan van aanvallen die ZM plaatste. Zo nu en dan passeerden mij (wat oudere) Meeuwen-supporters die door de spanning (of was het de kou of de blaas?), niet meer op hun plek konden blijven staan Ze besloten rondjes rond het veld te kuieren, onzeker over de afloop en de afslachting, die deze Meeuwenploeg ongetwijfeld in het vooruitzicht had. Onderweg net hoorbaar mijmerend: ‘Nou dat kon weleens 5-0 worden as ’t zóó deuheat, een zeepert.

Het was overigens ZM zelf, die Meeuwen in leven liet. ZM mocht dan voetbaltechnisch superieur zijn, het thuisvoordeel hebben, bekend zijn met het ‘kunststoffen tapijt,’ en de beste kansen krijgen, maar de inzet en mentaliteit van Meeuwen was superieur. Een ploeg die voor elkaar door het vuur ging. Natuurlijk had Meeuwen wel het geluk dat ZM weigerde de trekker over te halen en verre van effectief was. De kansen waren niet op de vingers van twee handen te tellen.

De eerste 25 minuten minuten waren voor ZM, die combinerend over veel schijven richting het doel van Meeuwen trok. Meeuwen hield tegen en gokte op de counter. Dat bracht weinig, want Menno werd goed afgeschermd. Daarna kroop Meeuwen meer uit de schulp en moest ZM een stukje terug. Vaak wegglijdende spelers op het nieuwe kunstgrasveld dat kennelijk niet stroef is (en dus blessures voorkomt…..?). Vier minuten voor rust een dot van een kans voor Maas bij een uitbraak. Hij kwam, zwaar op de huid gezeten door de tegenstander, voor de goal. De keeper pareerde zijn inzet.
Meeuwen kwam met kunst- en vliegwerk (Engeltje op en onder de lat!) de eerste 45 minuten door (0-0).

Poort blijft dicht

In de rust kwam Teun voor Gino, die uit voorzorg gewisseld werd. In de tweede helft zagen we opnieuw een fors aandringend ZM dat de wedstrijd wilde openbreken, en tot de 16 prima combineerde. Maar deze ploeg etaleerde in de eindfase geen geduld en overzicht om goede zaken te doen. Ook ontbrak het die ploeg aan geluk. Een bal die net goed valt, of niet ….. Pim kwam er in minuut 55 in. Dat betekende een meer offensieve speelwijze van Meeuwen op de counter. Marc kwam op de rechterflank vaak in balbezit. Maar de achterlijn werd zelden gehaald en dus bleven scherpe voorzetten uit. Pim bracht agressiviteit en bond twee verdedigers. Voorzichtig konden bij toerbeurt ook middenvelders doorschuiven en het spelbeeld kantelde langzaam. Meeuwen acteerde vanuit een gesloten verdediging en zette ‘de poort’ niet open. Daardoor bleef het speelveld lang wat gunstig was voor ZM.

Talentvolle 16-jarige Sem Wisse (JO17 ) was in de 75ste minuut invaller voor Kevin, die er doorheen zat. Het was overigens Sem zijn tweede invalbeurt in Meeuwen 1. In de 82ste minuut kwam, waar veel Meeuwensupporters op hoopten. Pim frommelde (met wat verdedigers in zijn kielzog) zich richting de keeper en drukte doeltreffend af (0-1). De euforie langs de lijn bij wissels en begeleiders was enorm: iedereen sprong bovenop de doelpuntenmaker.

Het slotakkoord was voor de man die daar patent op heeft: Menno. Hij maakte de bevrijdende 0-2 door Pim die de keeper die op de 16 stond, het leven zuur maakte, waardoor de bal bij Menno terecht kwam. Die had een leeg doel voor zich.

Eindconclusie
ZM had de bal en de kansen, maar Meeuwen veroverde terecht drie punten. Bezoekers zagen een verdedigend, maar erg efficiënt Meeuwenelftal dat de weinige kansen die het kreeg benutte. Het was de winst van het collectief. Meeuwen was om 16.20 uur drie punten rijker. Dus Meeuwensupporters: wees niet zielig, kom uit je bed, recht de rug, zet de kerstboom op en voel je niet aangesproken door al die mensen die je vertellen dat jij die overwinning daar aan de Zeeuwsepoort hebt gestolen van ZM. Na deze analyse weet je wel beter!

Gelukkig hebben we de foto’s nog: klik op onderstaande foto om het album te kunnen bekijken:Zaterdag 9 december a.s. om 14.30 uur komt de nummer 5 van de ranglijst VCK op bezoek. Onze buurvereniging, die langzaam aan richting de top van het klassement schuift. Om 14.30 uur staat er ongetwijfeld een nieuwe voetbalkraker, een echte derby te gebeuren, tenminste als de ‘weergoden’ ons gunstig gezind zijn. Vorig seizoen hielde Meeuwen de punten thuis. Na een wel heel enerverende eindfase. Op ‘De Stoofwei’ van Koudekerke deelden de ploegen de punten. De eerste helft was VCK de betere ploeg en de tweede helft had Meeuwen het beste van het spel. Beide ploegen zullen ook deze editie weer aan elkaar gewaagd zijn, is de prognose van uw razende reporter. Na de wedstrijd de traditionele Sinterklaasbazar. Draai dus de portemonnee om en neem alles mee om daar een deel van uw kerstmaaltijd te scoren. De konijnen en fazanten zijn niet meer live te aanschouwen. Al heel wat jaren bieden we dat deel van het maal in een andere vorm aan.