V.V. DE MEEUWEN

Vlissingen 1 – De Meeuwen 1 Zoutelande, 25 september 2023

(door Piet Kluijfhout)

De competitiestart voor de Meeuwenploeg was in en tegen Vlissingen. Graag hadden we een ander verloop van deze middag gezien. Straks daar meer over!

Voetbalbastion
V.C. Vlissingen, eens een voetbalbastion met een rijke historie. Aan de Irislaan zijn heroïsche wedstrijden gespeeld door de Voetbal Combinatie (VC) en VCV Vlissingen, opgericht in 1916. In het seizoen 1988-1989 bereikte de ploeg (met o.a. Peter van Vossen) de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. FC Den Haag mikte Vlissingen ze er vervolgens uit, nadat ze drie profclubs hadden uitgeschakeld. Tussen 1990 – 1992 speelde Vlissingen in de eerste divisie als Betaald Voetbal Organisatie. Schulden en tegenvallende prestaties deden de club de das om. Hierna ging Vlissingen door als amateurtak.

Uw verslaggever verkneukelde zich dan al op een leuke pot op het hoofdveld van de v.c. met tribune en verhoogde staplaatsen op beton. Twee overdekte ingangen. Gedateerd, dat dan wel! Een mooi groen grasveld, waar elke voetballer graag op zou spelen. Niets van dat alles, want het hoofdveld mocht niet bespeeld worden door de slechte staat.  We kwamen uit op een achterafveld met kunstgras, pal tegen aan een drukke verkeersader. De harde werkelijkheid, weg was de nostalgie van het verleden. Naar mijn gevoel stond Meeuwen al met 1-0 achter tegen de ongetwijfeld tikkie-takkie voetballers, die overigens vrij laat de goede weg naar deze arena vonden.

Ondanks dat waren de supporters van de Meeuwtjes overtuigend aanwezig. Naar schatting 70% van het publiek bestond uit mensen waar het groen-wit door de aders loopt. Positief zo’n opkomst. Dat doet de ploeg zeker goed. Vincenzo deed weer mee. Onder andere Delano hield de bank warm.  Teun stond dit keer bij het tweede. Meeuwen trad met een erg  jeugdig team aan, waarvan ik de namen (tot mijn schande) nog niet allemaal ken.

Evenwichtige eerste helft
De eerste helft bood weinig spektakel. De ploegen hielden elkaar in evenwicht. De wedstrijd begon aftastend en dus uiterst voorzichtig van beide kanten. De bal in de ploeg houden, risico’ s vermijden etc. U kent dat wel! Dat gedeelte mag wat deze toeschouwer betreft voortaan overgeslagen worden. ‘D’r op en d’r over!’ Vlissingen liet bij vlagen zien dat ze op het (oude?) kunstgras uit de voeten konden. Meeuwen deed daar gelukkig niet voor onder. Enkele speldenprikjes, maar tot kansen kwam het niet. Vincenzo, Milan en Jesse hadden het doel dichtgespijkerd. Het venijn van de wedstrijd bleek in de staart te zitten.

Na een minuut of 10 een eerste tegenvaller: Gino moest er na een charge uit met een blessure. Dezelfde knie en wellicht dezelfde blessure, waarvan hij afgelopen seizoen moest revalideren. Hopelijk valt het dit keer mee. Sterkte Gino!

Mannetje meer
Daarna enkele mogelijkheden/kansjes voor beide ploegen. Rond de 30ste minuut was er een uitsluiting voor de Vlissingse aanvoerder. Na een op hem gemaakte overtreding trapte hij erg opzichtig na. Direct rood was zijn deel. Met een man meer kwam Meeuwen meer aan de bal maar moest oppassen voor linke counters vooral vanaf de linkerkant, waar een ouwerwetse ‘pingeldoos;’ opgesteld stond. Jesse pareerde zijn schot op doel uitstekend.

Vlak voor rust ontstond een mooie Meeuwenaanval door het centrum. Sven kon ongehinderd opstomen naar het doel. Daar kwam hij de keeper tegen, die onbesuisd zijn doel uitstormde. Hij torpedeerde niet alleen Sven in de 16, maar botste in volle vaart frontaal op een ploeggenoot, die hierbij een zware blessure opliep. De bal hobbelde na de overtreding op Sven het doel in. De scheidsrechter floot en gaf de keeper de gele kaart. Sven kwam er, op het eerste gezicht, goed vanaf.

De Vlissingenspeler viel zwaar geblesseerd uit en moest met een ambulance afgevoerd worden. Wellicht met een gebroken bovenbeen. De arme knul moest lang op de ambulance wachten. Na aankomst bleek deze niet geschikt te zijn om de speler te vervoeren, zodat er een tweede ambulance moest komen. Traumatisch voor hem, die we (als hij dit meekrijgt) sterkte en een goed herstel wensen.

De foto-reportage van Piet is hier te vinden.

Dinsdag verder…
Uiteindelijk bleek de wedstrijd definitief door de scheidsrechter te zijn gestaakt. Het restant van deze wedstrijd (een helft + 1 minuut?) wordt, aldus de eerste berichten, aanstaande dinsdagavond 3 oktober ingehaald. De open vraag is of we daar starten met een 1-0 voorsprong (bal lag toch echt in het netje!) of dat we moeten beginnen met het nemen van een strafschop voor de overtreding op Sven. Op dat laatste kan één van de leden van de ploeg zich drie dagen prepareren.

Hopelijk dan nu wel op dat iconische hoofdveld (wie kan hier een goed woordje voor doen?) met daarbij na afloop een broodje rookworst in het geval de kou invalt. Daarom een oproep aan de Meeuwensupporters om het elftal a.s. dinsdag ook voor de ontbrekende 46 minuten te komen aanmoedigen. Exacte aanvangstijd leest u op de website van De Meeuwen.