VCK 1 0 - 3 (0 - 2) De Meeuwen 1
Datum: Donderdag, 09 mei 2024
Waar: Sportpark De Stoofwei

VCK 1 – De Meeuwen 1 Zoutelande, 11 mei 2024

Een prima avond, met een lekker zonnetje, voor een pot voetbal. Prettige omstandigheden voor de derby VCK en De Meeuwen. Ook een leuke opkomst van supporters van beide zijden. De derby van de voormalige gemeente Valkenisse is nog steeds actueel. De clubs komen elkaar steeds weer tegen. Maar goed ook, want de onderlinge confrontaties staan vaak garant voor: emotie, spanning, rivaliteit, hard werken, tackles over de schreef (‘Bloed an de Paele’). Het resultaat (winnen) is in deze wedstrijden belangrijker dan mooi voetbal. In recente jaren was Meeuwen de bovenliggende partij. Zou dat vanavond ook weer zo zijn? Beide ploegen droegen de last mee van twee wedstrijden voetballen binnen twee dagen. Kon niet anders blijkbaar. Er zou dus fysiek veel van de spelers gevergd worden. De Koudekerkenaren deden aan gratis entree. Kennelijk een geste aan de bezoekers, of had de penningmeester ruim voldoende money in kas?

Meeuwen start sterk
Hoe het ook zij er werd met inzet gestreden voor het resultaat. Meeuwen was de eerste twintig minuten de bovenliggende partij. Als in minuut 5 raakte het leer de kruising van VCK. Marc testte op rechts zijn back op snelheid. Dat lukte regelmatig, maar de afwerking liet te wensen over. Hij kopte in minuut 12 een vrije doelkans over het doel. De stemming zat er bij Meeuwen goed in. Het combinatievoetbal kwam er goed uit. Jordan, Maas en Delano zetten Robin en Marc aan het werk.

VCK kwam in de wedstrijd
Toen de Meeuwenstorm luwde (want de energie moest niet te snel oproken) nam VCK het initiatief over. Veelvuldig maakte de ploeg gebruik van de lange bal, de speelstijl die VCK blijkbaar het beste ligt. Die waren doorzichtig en simpel te verdedigen. Een vrije schietkans op 20 meter van de goal werd wild naast geknald. Jesse had op de goal bijna een vrije avond. In één geval moest hij een lage bal onschadelijk maken. Alle hoge ballen die zijn kant opkwamen, waren een prooi voor zijn keepershandschoenen (Meeuwen heeft niet voor niets weinig tegendoelpunten (18)). Een groot compliment voor de ploeg. Immers verdedigen begint al bij de voorhoede. Nout zag nog geel voor het neerhalen van zijn tegenstander. Hij moest daarna van het veld met een blessure. Gino kwam er voor hem in, wat enkele omzettingen tot gevolg had (Marc rechtsachter en Jordan ging rechtsmidden spelen).

Meeuwen maakte het verschil
Nog voor de pauze maakte Meeuwen het verschil. Bij het eerste doelpunt had Meeuwen de hulp nodig van een verdediger. Hij kreeg in de16 de bal voor de voeten, werd zwaar onder druk gezet en schoot – in grote mate van verwarring – de bal niet naast, maar in het eigen doel (0-1). Ettelijke minuten later een kopie van de wedstrijd tegen Zeelandia Middelburg. Goed aangesneden corner door Delano, waaruit Robin bij de tweede paal vrijgelaten werd door de Koudekerkse reuzen in de verdediging. Robin knikte de bal onhoudbaar in het doel (0-2).

Tweede helft
Menno, Pim, Wouter en Nino kwamen er in de tweede helft in voor respectievelijk: Vincenzo, Robin, Delano en Marc. Maas verhuisde naar de plek centraal achterin. VCK probeerde in het begin te forceren maar de verdediging gaf geen krimp. Meeuwen werd door Menno gevaarlijk in de omschakeling. Kansen waren ervoor: Menno, Pim en Gino. Nino maakte in de 62ste minuut de 3-0. Hij liep attent door op een bal die eigenlijk een simpele prooi voor de keeper zou zijn. Omdat deze de bal losliet, was Nino er ‘als de kippen bij’ om zijn doelpunt te scoren. Toen was de wedstrijd gespeeld.

En natuurlijk zijn er ook foto’s. Klik op het beeld hieronder om ze allemaal te bekijken:

Meeuwen was te sterk voor VCK
Het combinatievoetbal van Meeuwen won het van het opportunisme van VCK. In deze vorm kan de ploeg van elke tegenstander in deze klas winnen. PZC hintte al dat Meeuwen een gedegen concurrent kan worden voor de bovenste twee ploegen van de competitie: Luctor Heinkenszand en RCS. Meeuwen kijkt met vertrouwen uit naar deze laatste twee potjes in deze competitie. Niet tegen de minste tegenstanders. Aanstaande zaterdag vrij (bijtanken) en de volgende week 18 mei de kraker tegen leider Luctor Heinkenszand thuis. De week erop, 25 mei sluit Meeuwen de competitie af uit tegen RCS (Souburg). Daarna volgen één of méér (?)wedstrijden voor de nacompetitie voor promotie naar de 2e klas.

Dromen over tweede klas?
Dat is best een ‘dingetje’ die 2e klas. Meeuwen heeft daarmee het laatste decennia geen beste ervaringen. ‘Te goed voor het servet, te klein voor het tafellaken.’ Het niveauverschil in de tweede klas t.o.v. de derde klas is namelijk aanzienlijk. Maar als speler zou ik het wel weten: op een zo hoog mogelijk niveau willen voetballen. Kijken of je kunt aanhaken bij het niveau! Dat kun je dan later nog aan je kinderen en kleinkinderen etc. vertellen. Zo af en toe hoor ik langs de lijn de verhalen van de vedettes van toen over de gloriejaren van Meeuwen, inmiddels 50 jaar geleden! Dat wens ik deze generatie Meeuwenvoetballers ook toe.

We kijken dus graag uit naar het vervolg van deze mooie competitie. Steun de groen-wit veuhels, zowel uit en thuis in de finales die dit prachtige voetbalseizoen voor ons in petto hebben. Zijn jullie er dan ook (weer) bij?

TIP: zaterdag 18 mei speelt Woodworks in de kantine!