Patrijzen 1 1 - 2 ( - ) De Meeuwen 1
Datum: Zaterdag, 06 april 2024
Waar: Sportpark Patrijzen

Patrijzen 1 – De Meeuwen 1 Zoutelande, 11 april 2024

Ideaal weer voor een potje voetbal.
Een mooie zaterdag, met een prettig zonnetje, weinig wind, dus ideaal voor een potje voetbal op het complex van Patrijzen in ’s Heerenhoek. Ook de thuishaven van de roemruchte bar-discotheek Kiekieris. Die kennelijk nog steeds in bedrijf is. Patrijzen bespeelt een leuk compact complex. Met twee velden, een gezellige kantine (lekkere koffie), een in de zon gelegen terra en een kleine maar fijne tribune. Fietsafstand vanaf Zoutelande 30 kilometer. Goed te doen dus!

Nadat de logistieke problematiek bij De Meeuwen tot een oplossing gekomen was, begon de wedstrijd 15 minuten later. Iedereen was fit op Menno en Vincent na.

Om de wedstrijd te typeren, kwam ik op oude term, die niet zo vaak meer gebruikt wordt, namelijk ‘Hotseknots-voetbal’. Een begrip dat op het weitje ‘Bij de Molen in Biggekerke in de jaren ’70-80 van de vorige eeuw gebruikt werd. Kenmerken van het hotseknots-voetbal waren:  hard, hoog en ver (lange ballen), gebrek aan inzicht/overzicht, veel 1-op-1-duels, slecht veld, onderlinge dorpsirritaties. Vooral als buurman Meliskerke op bezoek kwam of de badgasten van camping Vos (nu strandcamping Valkenisse).

De rust kwam precies op tijd

Afgelopen zaterdag viel er als voetballiefhebber niet bijzonder te genieten. Van verzorgd voetbal was geen sprake. De Meeuwen had zeker de intentie om verzorgd aanvallend voetbal te spelen. Daar stak Patrijzen een stokje voor, dat kort dekte. Die ploeg probeerde vanuit de counter gevaarlijk te worden. Het venijn zat in de staart. Uiteindelijk stapte de ploeg met de meest positieve wedstrijdinstelling in extremis van het veld met de drie wedstrijdpunten. Daar zag het tot 5 minuten voor tijd niet naar uit.

De  Meeuwen begon aanvankelijk de wedstrijd goed en zette met lange ballen vanaf de rechterkant van het middenveld, de linkerflank aan het werk. Vooral Nino stond vaak vrij en bereikte enkele malen de achterlijn. Dat leidde tot een aantal mogelijkheden. Zo kreeg Jordan een vrije schietkans net in de 16, die niet tussen de palen terecht kwam. En Robin was met een kopbal dichtbij een doelpunt.

Naar mate de eerste helft vorderde, kreeg Patrijzen  meer grip op De Meeuwen. Vanuit het middenveld bouwde de ploeg moeilijk(er) op. Dat had tot gevolg dat de middenvelders de bal gingen ‘brengen.’ De ploeg grossierde in balverlies en de irritaties liepen met de minuut op, want Patrijzen kleunde er lekker in. De rust kwam precies op tijd.

Een werkwedstrijd

De Meeuwen maakte de wedstrijd en Patrijzen probeerde het de bezoekers zo moeilijk mogelijk te maken. Het was een ‘werkwedstrijd’ met veel 1 op 1 duels. Dat ging – vooral in helft 2 – gepaard met theaterachtige spektakel, stervende ‘patrijzen’ die met veel misbaar en vocale begeleiding de weg naar de iets hobbelige grasmat zochten. Niet leuk, maar op zich valt het te begrijpen dat de mannen uit ’s-Heerenhoek de huid duur verkochten tegen Meeuwen.

Immers Patrijzen neemt geen positie op de ranglijst in die veel perspectief biedt (dan afdalen naar de vierde klasse).  Patrijzen zijn niet voor niks weidevogels, die maximaal 1 kilometer kunnen vliegen. Een patrijs heeft namelijk vliegangst en gaat dus snel naar de grond. Ook de scheidsrechter wist er dus van dat patrijzen beschermde vogels zijn. Daarmee is dan ook de rode kaart die Nino uit de hoge hoed getoverd zag, verklaard.

De kansen in de eerste helft waren er voor Jordan, die een vrije bal in de 16 niet op de goal kreeg en Robin die gevaarlijk werd met een kopbal. Zo liep de eerste helft af, zonder noemenswaardige gebeurtenissen. Teun kwam in de rust voor Marc, die te vaak niet in het spel betrokken werd.

Tweede helft gaf veel duels op het middenveld te zien. Sporadische kansen. Na 55 minuten zag Nino – tot zijn verbazing – na een op de tegenstander ingezette bloktackle de rode kaart. In mijn ogen een overtreding, waar de rode kaart niet voor bedoeld is.  Maar de scheids wikt en beslist en was beslist niet minder dan de veldspelers. Helaas Meeuwen moest met nog 35 minuten op de klok door met 10. Dat had snel gevolgen.

In minuut 67 was het centrale duo even niet scherp, waardoor spits Ozcan vrij voor Jesse kon opduiken en het net vond in de rechterbenedenhoek (1-0). Een voorsprong die nauwelijks verdiend was. Meeuwen was even ‘van de kook.’  Patrijzen zette nog maar eens aan om de beslissende klap uit te delen. Gelukkig was Jesse paraat. Hij voorkwam enkele minuten later met een mooie safe de 2-0.

Gino verving in de tweede helft Jordan. En Pim kwam er in voor de laatste 10 minuten in voor de leeg gespeelde Delano. De verse krachten gaven De Meeuwen aanvallende impulsen. Daardoor moest Patrijzen achteruit. Robin scoorde in minuut 88 fraai, uit een bal die terugkwam van de verdediging. En in de extra minuten (de 93ste) kopte Vincenzo uit een voorzet van de linkerkant van Pim Meeuwen op voorsprong (1-2). Een last viel van de ploeg af, en alle Meeuwen-adepten veerden verheugd op, want de overwinning werd ‘voor de poorten van de hel’ weggesleept. Zeker als je bedenkt dat de ploeg een kleine 40 minuten met 10 man moest spelen. Patrijzen had de huid duur verkocht maar trok het kortste strootje. Wouter verving Robin voor de laatste vijf minuten.

Gele kaarten waren er voor: Jordan, Robin en Teun.

Klik op onderstaande foto om het foto-verslag in te zien . Gemaakt door Piet Kluijfhout

Aanstaande zaterdag, de thuiswedstrijd van onze hoofdmacht tegen de FC Dauwendaele om 14.30 uur.
Ben jij dan ook weer bij?