V.V. DE MEEUWEN
De Meeuwen 1 1 - 0 (0 - 0) Lewedorpse Boys 1
Datum: Zaterdag, 07 oktober 2023
Aanvang: 14:30
Waar: Sportpark Korenweg

Lewedorpse Boys (LeBo) 1 – De Meeuwen 1 Zoutelande, 10 oktober 2023

Vooraf
Lewedorpse Boys (R.K.V.V. Lewedorpse Boys (LeBo) is (als zondagclub)  formeel opgericht op 1 december 1944. Maar ook al eerder, vanaf 1937, werd er min of meer georganiseerd in het dorp gevoetbald o.a. door de ‘Gosvazze,’ een groepje spelers uit het dorp en omgeving. Dat duurde tot de mobilisatie voor de oorlog. Veel voetballers moesten zich toen meldden om het land te verdedigen tegen de Duitsers. In 1944 kwam de vereniging echt tot stand via aanmelding bij de K.N.V.B. Het eerste veld had een dubbelbestemming. In gebruik voor voetbal maar ook voor de motorcross. Zo op het oog geen ideale combinatie. Omkleden in het café bij gebrek aan veldaccommodatie. De lijnen werden getrokken met zaagsel van het klompenbedrijfje op het dorp. Voordat LeBo een eigen veld kreeg moest de club ‘de voetbalschoenen onder binden’ op vreemde bodem, namelijk in ’s Heerenhoek (de club uit dat dorp (Patrijzen) was toen de aardsrivaal van de Lewedorpers). In 1970 kwam het er eindelijk van: een complex (veld + kantine) op Lewedorp, dat in beginjaren nog gedeeld moest worden met buurman Nieuwdorp. Of mijnheer pastoor ook het veld kwam inzegenen voor de wedstrijd, blijft onduidelijk. Maar de letters RK in de clubnaam, zullen toch enige betekenis hebben gehad. In 1984/1985 kon LeBo het kampioenschap van de 1e klas van de afdeling Zeeland vieren (tegen Grauw 1-0). Vanaf seizoen 2011/2012 werken de teams van LeBo hun wedstrijden op zaterdag af. In het seizoen 2018/2019 werd LeBo kampioen van de vierde klas en komt sindsdien uit in de 3e klas.

De wedstrijd

Deze zaterdag, 7 oktober 2023, de ‘omgedraaide’ wedstrijd als gevolg van het Kustmarathonweekend. Deze gaf een lastige bereikbaarheid van ons complex. Daarom werd deze wedstrijd afgehandeld als een uitwedstrijd voor Meeuwen.

Bedoeling was te starten met Jesse op doel en Nout, Milan, Vincenzo en Martijn achterin. Met in het midden: Marc, Teun, Wessel en Maas. Voorin het gebruikelijke duo Jordan en Menno. Die opstelling ging niet door omdat Vinnie, nog niet kon spelen. Daarom kwam Max (Veerhoek )voor hem in de ploeg. Op de bank had Meeuwen dan nog: Boy en Vinnie en Robin (de laatste twee konden in uiterste nood invallen).  Meeuwen haalde uit deze wedstrijd het maximum, namelijk een 1-0 overwinning die in de voorlaatste minuut tot stand kwam. Dat was niet onverdiend.

Al na 10 minuten kon Martijn niet verder (zweepslag). Dat leidde tot omzettingen. Maas kwam een linie terug om centraal te gaan spelen en Max kwam linksachter te spelen. Boy schoof door naar het middenveld.  De eerste helft hielden de ploegen elkaar redelijk in evenwicht. Meeuwen kreeg ook kansen, waaronder een kopbal van Maas en een schot van Menno. De rust begon dus met de brilstand.

Tweede helft. In de 70ste minuut werden Wessel en Teun gewisseld. Pim en Robin kwamen in de ploeg. Bedoeling van deze switch was om een doelpuntje te forceren. Door deze omzettingen kwam Meeuwen beter in haar spel en ontstond een klein overwicht. In de 85ste minuut moest Marc er uit. Hij liep (ook) tegen een zweepslag aan (hamstring).  Noodgedwongen kwam Vinnie toch even in de ploeg  terwijl dat eigenlijk niet kon/verantwoord was. In extremis, in de 89ste minuut maakte Pim uit een corner de 1-0 voor Meeuwen. Ook Lewedorp kreeg nog een dot van een kans, maar de bal werd naast geschoten. De goal van Pim leidde voor De Meeuwen tot een driepunter.
Eindstand 0-1.
Moet gezegd dat zowel De Meeuwen als de Boys in de tweede helft een handvol kansen kregen. De mogelijkheden van LeBo waren veelal het gevolg van fouten aan Meeuwenkant, zoals dom balverlies c.q. slordig inpassen of uitverdedigen.

Conclusies

Onder deze omstandigheden een nuttige en zwaar bevochten overwinning, die niet als onverdiend valt te kwalificeren. De Meeuwen blijft de ongeslagen status koesteren en neemt (samen met anderen) de leiding in deze derde klas. De vraag is of, en hoe, De Meeuwen 1 deze status volhoudt nu de ziekenboeg aardig aan het vollopen is.
Vincenzo, Marc en Martijn zullen er op zeker volgende week niet bij zijn. Zoals een oud-voorzitter steevast verklaarde: ‘We doen het met de jongens die er wel zijn.’  Daarom valt er ook goed nieuws van de zijlijn te melden, namelijk dat Sven en Robin (deels) weer inzetbaar zijn. En Delano als ‘echte reserve’ plaats mag nemen op de reservebank. Dus ja, toch ook een kwaliteitsimpuls (in aantocht). We gaan het zien.

Zaterdag a.s.
Opnieuw een uitwedstrijd in Axel tegen de lokale F.C. om 14.30 uur. Nu de Kustmarathon de grenzen van het dorp Zoutelande heeft verlaten, de laatste lopers binnen zijn, kunnen ook alle vrijwilligers zich weer melden in Axel. Strandhokjes zijn opgeruimd en staan in de berging. Badgasten zijn gelukkig eindelijk definitief vertrokken. Dus: geen excuus meer om niet af te reizen naar Axel. Carpooling wordt in deze tijden, waarin: natuur, klimaat, stijging zeespiegel, stikstof en BBB, de PZC frequent halen, sterk aanbevolen. Schijnt ook goed te zijn voor de portemonnee en het is nog gezellig ook! Doe er uw voordeel mee.

 

Doelpunten

  1. Pim