V.V. DE MEEUWEN
FC Dauwendaele 1 0 - 3 (0 - 0) De Meeuwen 1
Datum: Zaterdag, 18 november 2023
Aanvang: 14:30
Waar: Sportpark De Kruitmolen

FC Dauwendaele 1 – De Meeuwen 1 Zoutelande, 20 november 2023

Deze gure zaterdagmiddag was er sprake van een wedstrijd waar druk op zat.

De Meeuwen kon de eerste periodetitel bij winst op de Middelburgers in de zak steken. Een ticket voor de nacompetitie was daarmee verzekerd.  De ploeg was dat vast van plan. Kosten noch moeite werden gespaard.
Maas werd met een privévliegtuig vanuit Dubai teruggevlogen naar Midden-Zeeland. Het lucratieve contract bij de emir viel wat tegen! Het aanbod om er te komen spelen voor een kudde kamelen liet hij lopen, want zijn gazonnetje is te klein bemeten (en de wei van de voorzitter te drassig). Welkom terug Maas!

En zo trad een bijna volledige selectie aan op de echte grasmat van Dauwendaele, direct langs de N57. Sven ontbrak (school) en ook Pim (vakantie). Hierna meer over vakantie. Er was een prima opkomst, waarvan circa  90% Meeuwen-adepten namen plaats op de tribune.

FC Dauwendaele

Nog een jonge vereniging (opgericht in 1973), omdat deze nieuwbouwwijk, waarin het complex staat, toen uit de grond gestampt werd. De stad Middelburg maakte namelijk een sterke economische ontwikkeling door. Daarom was de wijk Dauwendaele nodig, inclusief wijkvoorzieningen (scholen, winkels en sport- en welzijnsvoorzieningen). Dauwendaele deelde eerst het complex de Kruitmolen met Jong Ambon. Naast voetbal is er een kaartclub en de kantine is ook locatie voor activiteiten, waar de wijkbewoners welkom bij zijn. Het clubhuis heeft dus ook een maatschappelijke functie. Dauwendaele viert dit jaar het 50-jarig bestaan. De club heeft 400 leden. Dauwendaele sluit een samenwerkingsverband met andere voetbalclubs niet uit. Ook daar is sprake van afname van jeugdleden omdat er minder kindertjes geboren worden. De ontwikkeling van wijk de Mortiere en Essenvelt biedt kansen op nieuwe aanwas. De dames- en meisjestak groeit er als kool. Dauwendaele is tenslotte een multiculturele club en er wordt niet betaald aan voetballers. Een gastvrije no nonsense club met kunstgras, plezier boven prestatie en aanpak van ‘rotte appels.’ Dat komt daar helemaal goed.

De wedstrijd

Dauwendaele is/was de angstgegner van De Meeuwen. En terecht want Dauwendaele zorgde verwees De Meeuwen, in de nacompetitie van 2023, naar de derde klas. Maar die ploeg zag zelf ook geen kans te promoveren naar de tweede klas. Die dure les nam De Meeuwen mee naar deze wedstrijd.  Dat moest anders. De Meeuwen ging aan de gang vanuit een behoudende opstelling (1 voorop 5 midden en 4 achter) om het middenveld in handen te krijgen.

Dat strijdplan werkte in de eerste helft niet. Dauwendaele voetbalde, door de linies en onder het overtal op het middenveld heen. Marijn Wijkhuijs (ex Meeuwen/Biggekerke) kon daarin excelleren met zijn kracht: de regie houden op het middenveld en met fijne passes de voorhoede aan de gang zetten. De Meeuwtjes kwamen vaak te laat om ballen te onderscheppen. De afstand tussen Menno en middenveld werd te groot, omdat de verdediging niet doorschoof naar de middenlijn. Er was kennelijk angst voor de snelheid van de Dauwendaele-voorwaartsen. Niet in het mes lopen en een achterstand voorkomen, was de strategie van De Meeuwen. Daardoor werd het een slijtageslag op het veld. Er moesten veel meters gemaakt worden.

De toeschouwers zagen mede daardoor twee heel verschillende wedstrijdhelften. Een eerste helft, waarin Dauwendaele meer balbezit had, maar zelden echt gevaarlijk werd. De Meeuwen hield achterin de controle en kreeg meer kansen. Hoogtepunten eerste helft: 16e minuut: een vrije trap van Menno vanaf de rand van de 16. De keeper redde bekwaam. Uit een prima aanval in minuut 20 via Robin, met voorzet van Jordan, kon Menno net niet afronden. In de 27ste minuut een bijna mogelijkheid voor Robin, die net niet de bal kon bereiken.

De tweede helft was De Meeuwen ‘on fire’ en ging erop en erover. Met beter positiespel en veel duelkracht werd Dauwendaele bij de lurven gepakt. De Meeuwen etaleerde een puike conditie en kon ook nog kwalitatief wisselen. Daardoor kwam De Meeuwen vaak voor de goal van de tegenstander, die niet meer fris oogde na de opgelopen achterstand. De 0-1 viel al twee minuten na rust (de meeste toeschouwers waren nog niet terug van de koffiestop), Robin scoorde na een doorkopbal van Jordan de bevrijdende 0-1. In de 55ste minuut werd Robin gewisseld voor Marc.

De rol van Pim (pinchhitter) werd vanaf de 55ste minuut prima ingevuld door de ingevallen Marc. Hij bracht, net als Pim altijd doet, nieuw elan door snelheid en agressiviteit. In minuut 60 loste Kevin de moegestreden Delano af. Vijf minuten later kon Jorden scoren uit een subtiel steekballetje van Kevin. In de 78ste minuut loste Wessel Gino af, die er naar een attack niet zo fris meer bij liep. De genadeklap werd uitgedeeld door Menno die via het midden doorbrak, de verdediger achter zich liet, en de keeper kansloos liet (0-3).

De scheidsrechter

De scheidsrechter van dienst floot een puike wedstrijd. Complimenten. Hij was bijna onzichtbaar aanwezig. Liet, waar het kon, lekker door voetballen. En was resoluut bij overtredingen en conflictjes. Kaarten hield hij zo veel mogelijk op zak en dat was te waarderen! De scheids liet in de bestuurskamer weten dat hij deze wedstrijd zijn record aantal meters gelopen had (7,9 kilometer). Waarvan acte, want de scheids was niet meer de jongste!

De nabetrachting
Na afloop lovende berichten van de PZC die aan de prestatie van De Meeuwen zelfs twee berichten wijdde. Fijn deze aandacht en leuk voor de ploeg en begeleiding die weten op de goede weg te zitten. De komende weken zijn meer graadmeter, omdat we nu tegen de betere ploegen in deze klas aanlopen. Als het vertrouwen blijft en blessures achterwege blijven, kan De Meeuwen zeker meedoen om de bovenste 4ier plaatsen.

Voor man van de wedstrijd had ik diverse spelers op het lijstje staan, maar ik kop met veel genoegen en plezier de voorzet van PZC in, die erg onder de indruk was van Milan F. Hij speelde een uitstekende wedstrijd, onderschepte passes en veroverde ballen, speelde zijn tegenstander uit de wedstrijd en had een goede voorzetting en inspeelpass. Een multifunctionele speler dus met een sterke fysiek/duelkracht die als moderne verdediger niet weg te denken valt in de verdediging. Met de betiteling van ‘mandekker’ doen we hem erg tekort. Die jongen kan veel meer!

De stand op de ranglijst

De Meeuwen voetbalde in 8 wedstrijden 21 punten bij elkaar. RCS kwam tot 18 punten die zaterdag twee punten liet liggen tegen VCK) en Luctor Heinkenszand volgt daarna met 17 punten.

Aanstaande zaterdag
De Meeuwen 1 – ’s Heer Arendskerke om 14.30 uur. We zien u dan graag weer langs het mooie groene veld onder aan de duinen. Helaas bij guur weer, met kans op regen en stevige wind uit het NW. En op 2 december a.s. staat de uitwedstrijd tegen Zeelandia Middelburg op het program.

Vergeet niet de lootjes voor de jubileumverloting mee te nemen! Na afloop is in de kantine de trekking van de prijzen. Lootjes zijn misschien zaterdag nog te koop op het complex???

Vakantie
Vakanties tijdens het voetbalseizoen dreigen de hoge aspiraties van het bestuur (we gaan voor directe promotie) in de war te schoppen. Daarom lijkt het bestuur een list te verzinnen. Gedachten zouden, zo ik vernam, uitgaan naar een vierdaags lang en luxe weekend voor de selectie in de directe omgeving. Daar is aandacht voor uiteraard teambeleving en versterking. Maar zeker ook voor: cultuur, natuurbeleving, innerlijke zingeving, geestelijke verrijking, omgang met stress en gezondheid en verbetering van de groepsdynamiek. Biologische KOlunaire diners op de strandtent zitten in het aanbod, bezoek aan het Polderhuis met het zingen van ouwerwesse( versjes), wandelen met alpacas en met de boswachte in de omgeving, uitleg over de geschiedenis van Buiskerke en een bezoek aan het Polderhuis met demo van de heiploeg. En vooral veel info over: gezondheid, lichaamsverzorging, assertiviteit, verse voeding, afgesloten met een dagelijkse yogasessies op de bekende matjes. Ontbijten met quinoa en verse ezelmelk en volledig rondgedraaide yoghurt. Tijdens het weekend worden diverse groentesappen en smooties uitgeprobeerd. Elke ochtend vindt de Kreekloop plaats om exact 08.00 uur. Twee rondjes, waarin de tijden opgenomen worden door een teammanager met zijn hondjes. Als locatie voor dit verwenweekend wordt gedacht aan de winterkampeerplaats van de heer A. de Visser in Boudewijnskerke. Tweepersoonspubtentjes zijn beschikbaar en wc-rollen en handdoeken worden meegeleverd. Aanwezigheid verplicht. Tassen en auto’s worden gecontroleerd op de aanwezigheid van middelen en dranken die de totaalbeleving zouden kunnen verstoren!

—————————————————————————————————————

Klik op onderstaande foto om de wedstrijd te herbeleven: