V.V. DE MEEUWEN
FC Axel 1 1 - 2 (0 - 0) De Meeuwen 1
Datum: Zaterdag, 14 oktober 2023
Aanvang: 14:30
Waar: Sportpark FC Axel Hoofdacc.

FC Axel 1 – vv De Meeuwen 1 Zoutelande, 16 oktober 2023

Vooraf

FC Axel heeft een prettige accommodatie in een mooie landelijke omgeving. Er is kunstgras. En dat kun je huren voor een partijtje. De vereniging doet aan ‘normen en waarden.’ Dat zijn er 48, toch al snel drie A4’tjes. De FC heeft een actieve businessclub. Als je van haringen houdt, kun je komen happen. En netwerken doen de ondernemers er ook. Beleidsplannen ontbreken niet. Axel streeft er naar om tot de hoogst spelende Zeeuwse zaterdagvoetbalclubs te horen. Dat zien we graag. Een leuke club dus.

Geschiedenis FC Axel

FC Axel heeft geen geschiedenis, althans niet vindbaar op de site (TIP). Dus moest ‘AI’ (U kent dat al?) of wel Chat GPT uitkomst bieden. Zoektermen: ‘zaterdagvoetbal’ ‘geschiedenis,’ ‘Axel” met optie 800 woorden. Want anders zijn door de bomen het bos niet meer zien. Gelukt!
Dus, u weet nu de weg voor tips in de omgeving van Axel. Altijd leuk om te doen. Fietsen, vlak bij de grens, de Smokkelroute. Met Belgisch Zelzate op 6 km en daarmee de toegang tot goedkope benzine voor 1,65/liter. Neem aan dat het aantal Meeuwensupporters minimaal verdubbelt naar Axel volgend jaar (mochten we nog in deze klas uitkomen). Jazeker, er wordt in Zoutelande e.o. groot gedroomd na vier achtereenvolgende overwinningen).
FC Axel is een voetbalclub uit het Zeeuwse dorp Axel. De club is opgericht op 1 juli 1928 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis in het zaterdagvoetbal. FC Axel fuseerde in 2012 met VV Axel. Door de fusie ontstond er een nieuwe voetbalclub genaamd VV Axel. Deze fusie had als doel om de krachten en middelen te bundelen, zodat er een sterke en gezonde voetbalvereniging kon ontstaan. De fusie had ook als doel om de jeugdopleiding te verbeteren en de prestaties van het eerste elftal te verhogen. Sinds de fusie speelt VV Axel op Sportpark de Stoofwei in Axel.

De eerste jaren van FC Axel waren niet gemakkelijk. De club had weinig financiële middelen en moest het doen met een klein aantal spelers. In de jaren ’30 begon de club in competitieverband te spelen en werd er gestreden om het kampioenschap in de laagste klasse. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het voetbal in Nederland stil, en zo ook bij FC Axel. Na de oorlog werd het voetbal weer opgepakt en beleefde de club een bloeiperiode
In de daaropvolgende jaren wist FC Axel zijn plek in de derde klasse te consolideren. Het speelde vaak in de subtop en deed regelmatig mee om promotie naar de tweede klasse. In de jaren ’90 begon echter een mindere periode voor FC Axel, waarin de club degradeerde naar de vierde klasse. Onder leiding van de nieuwe trainer Jan Bleyenberg kreeg het elftal een nieuwe impuls en werden er weer successen behaald. In 2006 werd de club kampioen van de vierde klasse en promoveerde naar de derde klasse.
Na een aantal jaren in de derde klasse geweest te zijn, beleefde FC Axel in het seizoen 2015/2016 opnieuw een hoogtepunt. De club werd kampioen van de derde klasse en promoveerde naar de tweede klasse, het hoogste niveau van het zaterdagvoetbal. In de daaropvolgende seizoenen lukte het FC Axel helaas niet om zich te handhaven in de tweede klasse. De club degradeerde in 2019 weer naar de derde klasse, waar het momenteel nog steeds speelt. Ondanks de degradatie heeft FC Axel nog altijd de ambitie om terug te keren naar de tweede klasse en blijft het investeren in de kwaliteit van de selectie en jeugdopleiding.

De wedstrijd

Lekker zonnetje. Weinig wind. Prachtig voetbalweer. Mooi groen grasveld (geen tapijt). Verrassend was dat de trainer zowel Robin Dek en Delano Langezaal in de basis liet beginnen. De laatste kwam terug van een langdurige blessure.
Jesse op doel. Nout, Jur, Milan F en Nout vormden de achterhoede. Midden met Menno, Delano en Wessel. Voorin Robin en Menno. Wouter, Sammy, Pim en Max waren de bankzitters.

Het publiek zag een leuke, open wedstrijd. Beide ploegen hadden positieve energie en dus aanvallende intenties. Dat leidde tot spannende momenten voor de doelen. Maar ook weinig uitgespeelde kansen. Meeuwen vond in deze wedstrijd tweemaal de lat op zijn weg. En ook de goalie van Axel haalde er een aantal ballen uit. Jesse had het beduidend minder druk dan zijn collega aan de overkant.
Axel was een fysiek sterke ploeg met een aantal lange gasten. Daar maalden de Meeuwtjes niet om. Ze kleunden er lekker in. Het eerste part van de eerste helft was voor Axel. Maar Meeuwen kwam niet echt in de problemen. De defensie stond als een huis. En als er nog ‘een muis’ doorkwam, was die voor de kat (Jesse).

Meeuwen kwam er, vooral in het tweede part van de eerste helft goed uit. Dat werd link voor Axel en de kansen waren er voor: Menno, Wessel en Jur. Ten onrechte werd een doorbraak van Meeuwen afgefloten door een vlagsignaal voor buitenspel. Omstanders langs de kant konden vertellen dat het vlagsignaal niet deugde! Maar ‘boontje komt uiteindelijk om zijn loontje ’in de tweede helft. De counter dreigde steeds, waarbij spits (topscoorder) Urmelon Martis met zijn snelheid gevaar stichtte. Daarvoor was Jur ingehuurd om deze spits te bespelen. Dat ging hem goed af. En Milan was met de rugdekking het slot op de deur. De thee brak aan met de brilstand (0-0).

De tweede helft was een voortzetting van de eerste helft. Axel speelde het eerste deel vooral op de Meeuwenhelft. Met enkele uitbraken van de Meeuwen-voorwaartsen. Een paar schietkansen en daar bleef het bij. Tot de 56ste minuut. Meeuwen stond een beetje hoog, liet te veel ruimte tot het doel en daar profiteerde Axel van door een scherpe counter. Jesse kwam zijn doel uit en werd in de lange hoek geklopt door de lage schuiver. Dat gaf Axel energie.
Meeuwen was even ‘de weg kwijt,’ moest achteruit maar het stond Axel geen tweede doelpunt toe. Het venijn bleek in ‘de staart’ van de wedstrijd te zitten. Met aanvallende intenties (rechterspits er bij) kroop Meeuwen steeds frequenter naar het doel van Axel. Met het inbrengen van Pim was elke bal die in de 16 kwam een gevaar voor Axel. De keeper redde enkele malen voortreffelijk en had de lat als bondgenoot. Aanval na aanval golfde naar de Axeldoel maar de bal viel steeds niet goed. Totdat nr. 2 van Axel Meeuwen een handje toestak. Letterlijk en figuurlijk. Een lange bal vanaf de linkerkant werd door een (met de handen boven het hoofd) springende verdediger beroerd.
Het buitenkansje, de penalty was voor Maas, die onberispelijk raak schoot in de rechterhoek 1-1). De wedstrijd leek te eindigen in een gelijkspel, maar dat ‘was buiten de waard gerekend’. In extremis (91ste minuut) promoveerde Rob Dek een doorgekopte bal op fraaie wijze tot doelpunt. Hij liep zijn man voorbij en mikte de bal vanaf de linkerkant diagonaal in de andere hoek. Keeper geklopt (1-2). Ook nu weer kwam het vlagsignaal van de assistent. Daar maakte de goed leidende scheidsrechter korte metten. Duidelijk was te horen dat hij niet nog een keer in deze trukendoos ging trappen. De overwinning voor de Meeuwtjes kwam niet in gevaar en zo gingen tres points in de kofferbak mee door de tunnel naar Zoutelande.

Conclusie

Een prima start voor Meeuwen 1 met na vier wedstrijden het maximaal aantal van 12 punten. Maar de echte testen (RCS, Luctor Heinkenszand, Arendskerke, VCK en Zeelandia Middelburg) komen nog. Dus beste mensen: “Prijs de dag niet voordat het avond is!’
Meeuwen speelde een degelijke wedstrijd, gaf weinig weg, maar hield de controle en toonde veerkracht. De ploeg was alert en scherp, verdedigde sterk en toonde vooral fit. Daarom een groot compliment voor de ploeg en begeleiding. Bijzonder leuk om te zien is de ontwikkeling van de youngsters die uitstekend overeind bleven en zich prima ontwikkelen.

De wissels:
Delano werd in de rust gewisseld voor Wouter.
Pim kwam in de 70ste minuut voor Wessel.
En in de 75ste minuut verving Sammy Nout.
8oste minuut moest Menno er met een blessure (of uit voorzorg) uit. Max kwam in de ploeg. Vincenzo zat op de bank en kon wegens blessure niet spelen. Ook Marc was niet inzetbaar.

 

Klik op de foto voor het foto-verslag

Correctie
PS Kunstmatige intelligentie blijkt niet onfeilbaar te zijn. In het verslagje van de wedstrijd tegen Axel ontbrak een belangrijke loot aan de stam van het zaterdagvoetbal in Axel (Hoe kon ik het missen!), namelijk A.Z.V.V. (Axelse Zaterdag Voetbal Vereniging). Door supporters werd de afkorting anders ingevuld: ‘Alle Zaterdagen Veel Vertier.’(Met dank aan Fo die nog beschikt over een petje uit die gezellige jaren). Daarom als aanvulling, het volgende:
A.Z.V.V. werd in 1949 opgericht en verdween door de fusie met V.V. Axel in 2013. Overigens was AZVV een aansprekende zaterdagclub. In de eerste plaats door de prestaties op de mat. In de jaren ’60 speelde het eerste elftal in de eerste klas van het zaterdagvoetbal. Het bracht goede voetballers voort, waarvan ik mij Theo Hanny herinner, die vanaf de jaren ’70 een bepalende voetballer was. Rick van Drongelen (nu bij het Turkse Samsunspor?) begon hier zijn voetballoopbaan. Tenslotte: de clubkleuren rood en wit van AZVV kwamen voort uit respect voor de Eerste Poolse Pantserbrigade, die na zware strijd, Axel in 1944 bevrijdde.