V.V. DE MEEUWEN
De Meeuwen 1 3 - 0 (2 - 0) VCK 1
Datum: Zaterdag, 09 december 2023
Aanvang: 14:30
Waar: Sportpark D"n Hooghe Hilt

De Meeuwen 1 – VCK 1 Zoutelande, 13 december 2023

De wedstrijd werd gespeeld op de dag van het 75-jarig bestaan van vv De Meeuwen.

Jubileum

Op deze zaterdag konden de Meeuwenleden elkaar feliciteren. Aan de orde was het 75-jarige bestaan van de vereniging. De vereniging zag op 7 december 1948 het levenslicht in het klaslokaal van meester Janse. Slechts één oprichter, namelijk Piet Cijvat, is nog in ons midden. De anderen zijn overleden. Het jubileumfeest was al eerder gevierd. Het jubileumboek net wel of net niet bezorgd bij de Meeuwenleden c.s. Maar Meeuwen zal Meeuwen niet zijn, als er geen aanleiding is voor een gezellige nababbel. Uit de hoge hoed kwam de Kerst (annex verlate Sinterklaasbazar, na afloop van deze wedstrijd.) Enig commercieel inzicht mogen we de organiserenden niet ontzeggen. Dus ja, een stevig volle kantine met veel feestgedruis.

Dat feestgedruis kwam niet alleen door het ‘ronde rad’ van het Rad van Avontuur, zoals zo’n lawaaiding placht te heten. Ook de overwinning op rivaal en goede buurman VCK gaf aanleiding tot het vullen van de glazen. Ad fundum! De gezelligheid valt achteraf af te lezen aan het aantal: fietsen, brommers, auto’s en scootmobielen dat na afloop blijft overnachten

Vooraf

In een Veerse derby kan het alle kanten opgaan. De statistieken waren in het voordeel van Meeuwen. Meeuwen na 10 wedstrijden aan kop in groep 3A zaterdag, met 24 punten en VCK de runner-up met 15 punten. Meeuwen is kampioen tegenhouden (6 doelpunten tegen) en VCK liet er in totaal maar 10 door. Dat zijn er ook niet veel, dus aan elkaar gewaagd? Het duidt voor beide teams op een verdediging die goed staat! Maar in een (Veerse) derby weet je het maar nooit en geven eerdere resultaten geen zekerheid op succes.

VCK had geblesseerden. Mistte niet de minste spelers (zoals keeper Den Dolder en gebroeders Harinck)  en Meeuwen was completer. Robin Dek zat op de bank, maar kon invalwaardig werd gevonden. DELANO??? En Jordan, die de vaste vlagger had ginivteerd op een reisje, deed de groeten (en toi toi toi voor M1) vanaf het strand op een comfortabel ligbed onder de kokosnootboom. Zij volgden de livestream van de wedstrijd met onder handbereik een alcoholvrije Corona. Oppassen heren: want de tijd van vallende kokosnoten is aangebroken. Je zult er één op je noten krijgen!

Na het Caraïbische uitstapje, dat ons hier verrekt weinig warmte biedt, neem ik u mee naar de koude regenachtige zaterdag van afgelopen week, waarin de matadoren de strijd met elkaar aangingen. Na het rookgordijn (van wie kwam dat?) zag pupil van de week: Kick Visser zijn kans schoon. In stevig tempo passeerde hij de VCK’ers of ze er niet stonden en drukte doeltreffend af. Mooie linkpoot, die komt er wel!

De wedstrijd

In de eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd. VCK was misschien gevaarlijker dan Meeuwen dat af en toe flink op eigen helft vastgezet werd. De bal viel voor Koudekerke niet goed,  de eindpass was niet zorgvuldig of het schot was een prooi van de uitstekenede verdediging die alert reageerde. Je zult het dan zien, de onderliggende partij, brak de wedstrijd werd na 28 minuten open. Een schot van Menno van een meter of 25. Er was geen houden aan voor de invalkeeper van VCK 3 (1-0), die erg zijn best deed.

Vlak voor rust (minuut 44) drukte Meeuwen VCK verder in de zorgen toen Menno bijna vanaf de achterlijn een voorzet gaf (Menno kennende was het wél een doelpoging), die door een VCK-speler van richting werd veranderd en zo in het doel caramboleerde. De keeper die zich voorbereidde op een voorzet en enkele meters voor zijn doel stond, was gezien. Eigen doelpunt: 2-0..

De tweede helft was eigenlijk voor de statistieken, maar zo voelde het niet. Meeuwen had wind mee en drukte VCK terug. Met kunst- en vliegwerk hield VCK het doel schoon. Een vlammend schot van Menno ;’over de floor’ leverde de eindstand (3-0) op. VCK deelde wat speldenprikjes uit, maar kwam niet meer aan de bak. De wedstrijd was gespeeld en had een winnaar!

Niet iedereen kon mee in die conclusie. Het leverde de nodige frustratie op bij de Koudekerkenaren. Het was Raymond van Zuijlen die zwaar over de schreef ging en met (diep)rood in de 80ste minuut van het veld gestuurd werd. Het doelbewust neerhalen, met twee benen, van de tegenstander.

Conclusies

Een verdiende overwinning, ondanks de mindere eerste helft. Tweede helft was Meeuwen baas. Meeuwen houdt de nul en is ‘Herbstmeister,’ met twee punten los van RCS en 6 punten van gevaarlijke outsider Luctor Heinkenszand, de ploegen die Meeuwen in de loop van januari 2024 nog treft. Arendskerke staat op plek 3 met 4 punten achterstand. De Meeuwenploeg kan nu even de teugels vieren, om in het nieuwe jaar weer te kunnen vlammen. Aan de supporters zal het niet liggen!

De man van deze wedstrijd is Sven Baas. Deze jeugdige linkerflankverdediger speelde een prima wedstrijd. Hij valt niet op, doet zijn verdedigend werk en heeft een goed inzicht, beschikt over een fijne inspeelpass en is goed in de onderschepping. Staat altijd aan de goede kant te dekken en is kopsterk. Een vervelende tegenstander voor elke aanvaller.

Trainer

Afgelopen zaterdag kwam het bericht dat trainer Michel Leonhart zijn contract met een seizoen verlengde. Dat houdt in dat hij volgend seizoen aan zijn vierde achtereenvolgende seizoen bij Meeuwen begint. Dat is een felicitatie waard, voor Michel en voor de het eerste.  Meeuwen heeft een trainer nodig die goed met jonge gasten weet om te gaan en er de nodige stoom op zet. Dat is hem toevertrouwd.

Trek die man over de streep
Nu VCK gewassen is, is er nog een varkentje te wassen. Een belangrijke doelstelling voor Meeuwen.  Achter de schermen is er stille diplomatie op het hoogste niveau bezig. En een broedende kip kun je beter niet storen. Dus beter hier nu niet teveel ‘slapende honden’ wakker maken. Maar als Meeuwensupporter word ik er onrustig en ongedurig van. Heeft het bestuur andere belangen of een andere visie. Dat kan ik niet geloven, want het gaat om ‘iets’ wat onze zaterdag bij Meeuwen 1 flink kan verstoren. Niemand is natuurlijk onmisbaar, maar ….. Voordat u er slecht van gaat slapen, is het beter dat we over het onderwerp geheimzinnig doen. Ik kan er eigenlijk niet niet over schrijven maar ik vind dat Meeuwensupporters recht hebben op openheid!

Er wordt al weken gevraagd, getrokken en gemasseerd om te komen tot een verlenging van deze persoon (zo noemen we hem) met minimaal een seizoen.  Het bestuur heeft al een paar mud aerepels en juun aangeboden, want betalen doen we niet! In natura telt niet mee. Helaas: bod afgewezen. Nieuwe pogingen van benoeming tot erelid van de vereniging maakt geen indruk. Net als het aanbod tot een belangrijke en lucratieve post bij de Meeuwenjeugd. Evenmin succesvol. Tot leedwezen van de directie van Meeuwen en initimi, die snel de wc invluchten als ze denken dat je er over beginnen wilt. Er  is geen ‘witte rook,’ en de tijd begint te dringen! Het kampioenschap lonkt ……

Ook de lucratieve voorstellen van de gezamenlijke hoofdsponsors werden genegeerd. Als pakket was dat niet verkeerd: elke zaterdag met het gezin een fijn diner in twee befaamde lunchcafé’ s en of strandpaviljoen naar keuze voor 100 euro. De aanleg van nieuwe bestrating rond de woning door X (waarde € 3.000).  Zes zonnepanelen, te installeren op het dak door een installateur in de buurt van Middelburg (€ 2.500), elke week een OBMUJ volle boodschappenkar ter waarde van 100 euro, gratis sportkleding voor het gezin per seizoen voor 500 euro en het gratis opstellen van de belastingaangifte ter waarde van 300 euro.

Geen asum. De betreffende Meeuwenman incognito is kennelijk niet geld gedreven, of doof, of heeft al voldoende muntjes. Volgens de tamtam schakelt het bestuur over naar immateriële statusverhogende zaken. Dat pas ook beter bij de man die de supporter wekelijks laat genieten van zijn ‘Urbi et Orbi’ op het voetbalveld.

Volgens een befaamd vrijwilliger van de maandagochtendploeg, die de ogen niet in de zak heeft, ligt er een nieuwe optie klaar. Er schijnt al op de dijk gemeten te zijn. Het zou gaan om het aanbrengen van een standbeeld van 4 meter hoog, met sokkel, naast het Kustmarathonbeeld, met het gezicht naar Westkapelle. Een mooi beeld met als pose, een voetballer die een machtige uithaal doet met de bal aan de voet. Foto’s hiervan zijn bij tientallen beschikbaar Een kunstenaar is al bereid gevonden een waarheidsgetrouw beeld in brons te vervaardigen.  Helaas lijkt het er op dat de dorpsraad van Zoutelande zijn veto heeft gesproken. Die ziet kennelijk ‘zijn karretje in de prak gereden’ Een standbeeld op deze plek is namelijk al bedacht – gereserveerd voor hun voorzitter die over enkele jaren zijn dertigjarige lustrum viert.

In dat geval wordt teruggegrepen naar een plan dat al eerder werd geopperd door een aantal sponsors. Zij denken dat het complex hiermee een hogere marktwaarde krijgt. Meeuwen in de vaart der volkeren …. Het idee is om de tribune de naam te geven van deze onbekende persoon, waar we niet over mogen praten. Op deze tribune komt dan een skybox, geheel geklimatiseerd met bar, verwarming, bitterballen en een gastvrouw. Uitzicht via glas, zowel naar het eerste en tweede veld (voor de lichtwedstrijden). Daarin kan de desbetreffende hoofdpersoon met zijn gevolg (maximaal zeven personen) de wedstrijden bekijken. Dit aanbod lijkt de desbetreffende hoofdpersoon (waarvan de naam nog steeds niet genoemd (maar wel onhoorbaar gefluisterd wordt) te kunnen bekoren. Mocht u dus een hoogwerker bij de tribune bezig zijn, u weet dat er ‘witte rook’ is.

Tenslotte

Hulde aan de Baosjes van Meeuwen 4, die razendsnel een prima column over een afgelaste voetbalwedstrijd, de ether insturen. Het zal weer niet over bier gaan! Meeuwen is groot in de kleine zaken.

Ik wens iedereen fijne kerstdagen!

 

Beleef de wedstrijd opnieuw, klik op de foto om het album te bekijken:

Doelpunten

  1. Pim Francke
  2. Menno de Nooijer
  3. VCK