V.V. DE MEEUWEN
De Meeuwen 1 1 - 2 (0 - 1) 's Heer Arendskerke 1
Datum: Zaterdag, 25 november 2023
Aanvang: 14:30
Waar: Sportpark D"n Hooghe Hilt

De Meeuwen 1 – ’s Heer Arendskerke 1 Zoutelande, 27 november 2023

De zaterdag van 25 november jl. gaat de boeken in door de koestering van het Meeuwengevoel (wat dat dan ook is!).

De koestering van het Meeuwen-gevoel bestond uit de uitreiking van het nieuwe jubileumboek (v.v. De Meeuwen 75 jaar) aan de nestor van het Meeuwenbestuur, Dave van de Voorde (43 jaren Meeuwen-vrijwilliger). En de spannende trekking van de prijzen van de jubileumloterij, waar de enclave Biggekerke met de hoofdprijs ging lopen.

Het verlies van het vlaggenschip van de vereniging (Meeuwen 1) was daardoor al snel niet meer hét onderwerp van gesprek. Die werd verdrongen door een jolige en gezellige kantinesfeer in combinatie met de inname van enkele drankjes. Ik weet zeker, dat die wedstrijd bij enkele direct betrokkenen ‘in het hoofd’ wat langer doorspeelde!

Waar keken we naar?

We zagen een goed en fysiek sterk Arendskerke, dat onmiddellijk druk zette op De Meeuwen. Agressief in de duels, doordekken en met snelheid op de vleugels. Delano moest er na een tackle op zijn geopereerde knie al na 12 minuten af. De balvaste, maar al enige tijd trekkebenende Rob Dek, ging er ook met een blessure af rond minuut 35. Marc en Gino waren hun respectievelijke invallers. Dat waren tegenvallers voor de ploeg; de strategie moest al snel de koelkast in.

De Meeuwen herpakte zich en kwam met de invallers en door hard te werken weer in de wedstrijd. De Meeuwen gaf wat speldenprikjes en er waren kleine mogelijkheden voor o.a. Menno. Arendskerke kwam nog voor rust op voorsprong (0-1). Uit een voorzet van Jari Goedegebure, schoot Michel Harinck de bal diagonaal, zuiver en onbereikbaar voor Jesse, laag in de hoek binnen. De voorsprong was gezien het spelbeeld verdiend.

Wissels in de rust

In de rust kwamen Teun (voor Wouter) en Pim (voor Nout) in de ploeg. De wedstrijd was feitelijk al direct na rust beslist. Demi Kole schoot de bal schitterend in het kruis van het Meeuwendoel. De Meeuwen gaf niet op en vocht met Pim als targetman voor de aansluitende treffer. Die kwam er ook, in de 68ste minuut. Menno bereidde de treffer voor en gaf vanaf de rechterflank een lage voorzet, die door Gino binnengetikt werd.

De Meeuwen bleef Arendskerke onder druk zetten om de gelijkmaker te produceren. Maar de versterkte verdediging van Arendskerke gaf weinig meer weg. Aan de andere kant leverden uitvallen twee megakansen op voor de tegenstander. Jesse (met twee onwaarschijnlijke reddingen) en zijn verdediging konden met kunst- en vliegwerk, verdere tegendoelpunten voorkomen.

Helaas het tweede verlies voor Meeuwen in deze competitie. Ook het veld was een beetje verliezer, want door de overvloedige regenval kreeg het behoorlijk voor de broek.

PZC kopte ‘Schade blijft beperkt voor De Meeuwen’.

De Meeuwen blijft, ondanks verlies, nog een voorsprong houden van twee punten op de achtervolgers: RCS, Arendskerke en Luctor Heinkenszand.  RCS en Luctor Heinkenszand kwamen tot een remise.  Daardoor volgens RCS en Arendskerke op 2 punten van De Meeuwen. Zij blijven Luctor Heinkenszand een punt voor. Een spannende competitie, waarin het voor De Meeuwen de kunst is om bovenin mee te blijven draaien. Te beginnen met Zeelandia Middelburg aanstaande zaterdag 1 december. Het is ‘lonely at the top!’

Mijn man van de wedstrijd is Jordan Francke. Hij was zaterdag ouderwets op dreef, na een paar mindere wedstrijden. Sterk aan de bal, vooruit denken, tegenstanders afjagen, goed in de onderschepping en er vol voor gaan van minuut 1 tot en met 90+. Met de longen van een stevig Zeeuwse trekpaard. Je bent een voorbeeld voor je collega’s Jordan. Ik heb zaterdag van je genoten!

Voorbeschouwing wedstrijd tegen Zeelandia Middelburg

Niet alleen het verlies tegen Arendskerke deed De Meeuwen pijn. Ook het uitvallen van twee ‘sterkhouders’ van de ploeg (Robin en Delano) was een tegenvaller voor Meeuwencoach Michel Leonhart. Hoe dat op te vangen? Een leuke puzzelklus voor hem om er opnieuw ‘chocola van te maken.’ Hij broedt ongetwijfeld op een strijdplan tegen het sterke Zeelandia Middelburg. We wachten dus op ‘het konijn uit de hoge hoed.’

Bij Zeelandia Middelburg komen we een aantal oude bekenden tegen: trainer Daan Eikenhout, Gennaro Eikenhout en Niels Luteijn. Als Meeuwen vallen we in het niet bij de specs van de Middelburgers. Een vereniging met liefst 77 teams en 1300 leden. De club bespeelt het complex Zeeuwsepoort. Kunstgras maakt deel uit van de accommodatie. Zeelandia Middelburg verloor overigens afgelopen zaterdag (gewoon) van SSV en bezet de 9e plek op de ranglijst met in totaal 10 punten. De potentie is er, want de ploeg pakte een punt tegen zowel RCS en Luctor Heinkenszand. Maar de Meeuwtjes zijn niet snel onder de indruk en te veel ontzag voor een tegenstander is fout. Echter, een gewaarschuwd mens, telt voor twee. We hebben een invitatie voor zaterdag 14.30 uur daar op veld 1 tegenaan de N57. Het zou onbeleefd zijn deze uitnodiging af te slaan. Scheidsrechter dhr. M(arin) de Zwarte (oud-CDA-wethouder Vlissingen) gaat deze wedstrijd ongetwijfeld op een bekwame wijze in goede banen leiden.

Routeinformatie

Complex Veersepoort is prima te bereiken vanaf Zoutelande/Biggekerke via de snelle bypass Hogelandseweg (einde RA) etc. etc., Routekaarten zijn beschikbaar voor de supporters die het moeten doen zonder digitale routebegeleiding in de voiture. Zeker op tijd afslaan (rechts) naar het complex, want een afslag verder betekent een ritje over de N57 richting de A58 (tenzij de copiloot op tijd ingrijpt en kans ziet rondje rotonde te doen). Maar dan mist u weer wel een interessante route door de (kleine) Dampoorttunnel onder het kanaal. Als u rechts na deze tunnel een voetbalveld ziet, is dat niet de thuishaven van Zeelandia-Middelburg. Goed dat u het allemaal meekrijgt en op een rijtje hebt. Advies: dames en heren bestuurders, graag de Tomtom goed instellen wilt u d’r op tijd bij zijn. U kent vast de klassieker vast wel van een Meeuwenelftal dat bij Nieuwland moest voetballen, maar in de buurt van Goes tot inzicht kwam dat er iets mis was. De clou gaan we uiteraard hier niet verklappen. Goede inzendingen met de oplossing zijn welkom tot a.s. donderdag. Voor de winnaar is er een gratis tribunekaart voor de volgende thuiswedstrijd beschikbaar met dekentje voor over de knieën en op afroep koffie en UNOX-rookworst)!

Zeelandia Middelburg

De club is in 2001 ontstaan door de fusie tussen M.V.& A.V. Zeelandia (1910) en M.V.& A.V. Middelburg (1916). De cultuur van deze clubs lag eerst mijlenver uit elkaar. Zeelandia was het kleine (gezellige) broertje met 250 leden.  Middelburg was een grote ambitieuze vereniging (ruim 600 leden), niet verstoken van enige ‘kouwe kak’ (de Middelburgse ambtenaren en  regenten). Zo hoog mogelijk spelen was het streven. In de 70’er jaren lukte dat aardig en werd de club driemaal landskampioen bij de amateurs met voetballers als de gebrs. Groenewegen, Arie Delmotte, Bert Pentury en Anton Schoenmakers. Tussen beide clubs boterde het niet altijd, ondanks dat ze op de Nadorst elkaars buren waren. Dat complex moest verdwijnen voor oprukkende woningbouw.  In het jaar 2000 werd het oude sportpark ‘Nadorst’ opgeheven en beide verenigingen rookten de vredespijp en verhuisden naar het nieuwe sportpark ‘Veersepoort’. Dit was de opmaat voor samenwerken en uiteindelijk fuseren. Het complex bevat: vijf wedstrijdvelden (één met (kurk)kunstgras)), drie miniveldjes, 17 kleedkamers, tribune met 418 stoeltjes. Een plattegrond is aanwezig om je weg te vinden in dat doolhof daar. De vereniging schrijft zelf het grootste en mooiste clubgebouw van Zeeland te hebben….. Of dat ook zo gezellig is als het onze, gaan we zaterdag bekijken. Een denken & doen-afdeling (bridge)houdt de vroegere status in stand.

Maar ook voetballers worden geacht te denken! Als Meeuwen houden we het simpel bij: een kaartmiddag (het wat minder edele volksspel ‘bieden’), de voetbalquiz en het darttoernooi.

Gelukkig zijn er onderlinge verschillen. In cultuur en omvang. Zeelandia Middelburg beschikt over acht seniorenelftallen, waarvan er twee mannenteams op zondag en de rest op zaterdag. Damesvoetbal is er (met een eigen kleedkamer). De jeugdafdeling telt ruim vijftig teams. Naast de competitieteams zijn er twee 45+ teams en een G-voetbalteam met jeugdleden uit heel Zeeland.

Beter leren voetballen is de missie van Zeelandia Middelburg. Maatschappelijke functie etc. etc. Pedagogische zaken, zoals discipline en respectvol gedrag. Bij Meeuwen vertalen we dat in: ‘Gewoon doen,’ om te spreken met voormalig voorzitter Kees Roelse.

De clubhistorie is dusdanig omvangrijk dat deze het maximale aantal letters dat ik van de website-redactrice mag besteden, ver te boven gaat. Die volgt dus in de terugwedstrijd voorjaar 2024.

Tenslotte nog aanvullende quizvraag:
1. Welk prominent Meeuwenlid en ex-bestuurder heeft een (ver) verleden bij Zeelandia of Middelburg? Hint: zeker niet op zijn mondje gevallen en niet woonachtig in Zoutelande! Voor de winnaar ligt er een tegoedbon te wachten voor een eenmalige sessie bij de afdeling denken & doen van Zeelandia Middelburg.

—————————————————————————————————————————————-

Het foto-verslag van afgelopen zaterdag is een combinatie van foto’s van Piet Kluijfhout en Wim Brouwer.

Klik op de foto om het album te kunnen zien.